Beslenmede
denge sağlamak için işlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı,
besinlerin her zaman taze ve doğal olanları tercih edilmeli.
Meyve ve
sebze çeşitliliğine beslenmede yer verilmeli.
Bilinçli
alışveriş yapmaya özen gösterilmeli.
Meyve sebze
takvimi kontrol edilmeli.
Meyve ve
sebzeleri en taze hallerinde tüketmeye özen gösterilmeli. Buzdolabında
beklediğinde besin değerlerinin azalacağı unutulmamalı.
İLKBAHAR
Ağaçların
tekrar yeşermesinden, bitkilerin tomurcuklanmasına, hepimizin yenilendiği
ilkbahar bizi ümitlendiren bir mevsimdir. Hava yavaş yavaş ısınmaya başlar en
sevdiğimiz meyveler tekrar ortaya çıkar. İlkbaharda bahar yorgunluğu, cilt kuruluğu, saç
dökülmesi gibi şikayetlere çok rastlanır. Bunun için neler yapmalısınız.
Öncelikle beslenmenizde B vitaminini artırın. Bunlar tahıllı ürünlerdir. Vücut
direncinizi artırmak için antioksidan vitaminlerine dikkat etmeniz gerekir.
Bunlar A, C ve E vitaminleridir. Cilt
kuruluğunu önlemek için mutlaka deniz ürünleri olan somon , levrek gibi balıkları da haftada en
az 1 kez tüketmeyi unutmayalım.
Bahar
aylarında bize enerji verecek içecekleri de unutmamamız gerekir. Bunlar ayran,
meyve suyu, soda. Yalnız günde 2-3 bardak içeceğiniz meyve suyu kilo almanıza
neden olur. Günde 1 bardak meyve suyu yeterli olacaktır. Ayranla sodayı
karıştırabilirsiniz. Yorgunluğu önlemek
için ağır karbonhidratlı yemekler ve kızartmalar tüketmek yorgunluğunuzu daha
da çok artıracaktır. Bunun yerine haşlama veya fırında sebzeler, hamur işi tatlılar
yerine sütlü tatlılar tüketilebilir.
YAZ
Hepimizin
içinin ısındığı bol D vitamini aldığımız, iyileştiğimiz mevsimdir yaz… Meyve ve
sebzenin en çok olduğu yaz mevsiminde ağır yiyecekler yemek yerine meyve
tüketimini artırmalıyız. Fakat fazla meyve sebze tüketimi de fazla
karbonhidrata neden olacağı için vücut yağımızı artırır buda bizim kilo
almamıza neden olur. Yazın akşamları yemek yemek yerine meyve tüketmek doğru
bir tercih değildir. Belki haftada 1 gün yapılabilir. 2-3 meyveden oluşan bir
meyve tabağı oluşturulabilir. Yazın en
çok yapılan hatalardan biri geç saatlerde yemek yemektir. Metabolizmamız 6 ile
7 arası en hızlı çalışır. Bu saatlerden sonra yenilen yemekler bize kilo artışı
olarak geri döner. En sevilen meyvelerden biri olan karpuzun su oranı yüksektir
fakat şeker oranı da bulunmaktadır. Bir
öğünde en fazla 1-2 dilim karpuz yemeniz yeterli olacaktır. Daha fazla yenilen
karpuz kilo artışına sebep olur.
Sıvı
tüketimine gelince; yazın kafein içerikli içeceklerden uzak durulması gerekir
çünkü vücudumuzdan daha fazla sıvı atımına sebep olur. Günlük su tüketimi 12
bardağın altında olmaması gerekir. Yine yazın kızartmalar yerine haşlanmış
sebzeler tüketebilirsiniz. Tuz tüketimini mümkün oldukça aza indirin çünkü tuz
vücutta su tutar ve ödem oluşumuna neden olur. İçecek olarak sizi serinletecek
en güzel içeceklerden biri maden suyudur.
Terle birlikte vücutta eksilen minerallerin tekrar depolanması için
maden suyunu ayranla birlikte tüketebilirsiniz.
SONBAHAR
Kışa
hazırlık mevsimi olan sonbaharda vücudu soğuklara hazırlamak gerekir. Havaların soğumaya başladığı mevsim
geçişlerinde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına
yakalanma riski artıyor. İşte bu nedenle sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için
beslenme düzenini tekrar gözden geçirmek gerekir. Bol balık, meyve sebze ve
size enerji veren yiyecekler tüketin. Her gün mutlaka 1 avuç kuruyemiş
tüketmenizde fayda vardır. Bağışıklığı güçlendirmek önemli; nedenle mutlaka D
vitamini ve Kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta
kalmasını sağlayabilmek için de 15-20 dk da olsa güneş ışığından faydalanmak
lazım. Kalsiyum kaynakları; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez.
Ayrıca karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta, kuşburnu,
maydanoz, sivri biber, turunçgiller, karnabahar, kara lahana, deniz ürünleri,
bulgur, süt ve kuru baklagiller size enerji vereceği gibi hastalıklara karşı da
direncinizi artıracaktır.
KIŞ
Kış mevsimi
ile soğuyan havalar beraberinde hastalıkları da getiriyor. Salgın hastalıkların
özellikle de gribin artması ile birlikte vücut direncinde azalma görülür. Bu
mevsimde C vitamini içeren besinlerin daha fazla tüketilmesi gerekir. Bununla
birlikte A,D ve E vitaminlerine de vücudumuzun daha fazla ihtiyacı olduğunu
unutmayalım.
Savunma
sistemini güçlendirici özelliği olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar,
maydanoz gibi sebzelerin yanısıra kış
aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt, gibi meyvelerinde
beslenmemiz açısından önemli olduğunu unutmayalım. Yeşil yapraklı sebzeler,
fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeteri kadar
tüketilmesi bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecektir.
Süt ve
sütten yapılan yiyecekler ile kalsiyum açısından zengin yoğurt ve peynir
grubundaki besinlerin yetişkinler tarafından günde en az 2 porsiyon, çocuklar,
hamileler ve yaşlılar için ise 3-4 porsiyon kadar tüketilmesi gerekir.
Havaların
soğuk olması ve susamanın az olması nedeniyle ihtiyacı hissedilmeyen su
tüketimine her mevsim önem verilmeli ve günlük sıvı alımında bireysel
ihtiyaçlar çerçevesinde 2-3 litreye ulaşmak hedeflenmelidir. Soğuk kış
günlerinde siyah çay, ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, rezene, melisa, papatya,
ısırgan otu gibi C vitamini yönünden zengin, rahatlatıcı özelliği olan çayları
tercih etmek bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin yanında sıvı alımını
da destekler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder