MEVSİME GÖRE BESLENME


Beslenmede denge sağlamak için işlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, besinlerin her zaman taze ve doğal olanları tercih edilmeli.
Meyve ve sebze çeşitliliğine beslenmede yer verilmeli.
Bilinçli alışveriş yapmaya özen gösterilmeli.
Meyve sebze takvimi kontrol edilmeli.
Meyve ve sebzeleri en taze hallerinde tüketmeye özen gösterilmeli. Buzdolabında beklediğinde besin değerlerinin azalacağı unutulmamalı.

İLKBAHAR
Ağaçların tekrar yeşermesinden, bitkilerin tomurcuklanmasına, hepimizin yenilendiği ilkbahar bizi ümitlendiren bir mevsimdir. Hava yavaş yavaş ısınmaya başlar en sevdiğimiz meyveler tekrar ortaya çıkar. İlkbaharda  bahar yorgunluğu, cilt kuruluğu, saç dökülmesi gibi şikayetlere çok rastlanır. Bunun için neler yapmalısınız. Öncelikle beslenmenizde B vitaminini artırın. Bunlar tahıllı ürünlerdir. Vücut direncinizi artırmak için antioksidan vitaminlerine dikkat etmeniz gerekir. Bunlar A, C  ve E vitaminleridir. Cilt kuruluğunu önlemek için mutlaka deniz ürünleri olan  somon , levrek gibi balıkları da haftada en az 1 kez tüketmeyi unutmayalım.
Bahar aylarında bize enerji verecek içecekleri de unutmamamız gerekir. Bunlar ayran, meyve suyu, soda. Yalnız günde 2-3 bardak içeceğiniz meyve suyu kilo almanıza neden olur. Günde 1 bardak meyve suyu yeterli olacaktır. Ayranla sodayı karıştırabilirsiniz.  Yorgunluğu önlemek için ağır karbonhidratlı yemekler ve kızartmalar tüketmek yorgunluğunuzu daha da çok artıracaktır. Bunun yerine haşlama veya fırında sebzeler, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilebilir.

YAZ
Hepimizin içinin ısındığı bol D vitamini aldığımız, iyileştiğimiz mevsimdir yaz… Meyve ve sebzenin en çok olduğu yaz mevsiminde ağır yiyecekler yemek yerine meyve tüketimini artırmalıyız. Fakat fazla meyve sebze tüketimi de fazla karbonhidrata neden olacağı için vücut yağımızı artırır buda bizim kilo almamıza neden olur. Yazın akşamları yemek yemek yerine meyve tüketmek doğru bir tercih değildir. Belki haftada 1 gün yapılabilir. 2-3 meyveden oluşan bir meyve tabağı oluşturulabilir.  Yazın en çok yapılan hatalardan biri geç saatlerde yemek yemektir. Metabolizmamız 6 ile 7 arası en hızlı çalışır. Bu saatlerden sonra yenilen yemekler bize kilo artışı olarak geri döner. En sevilen meyvelerden biri olan karpuzun su oranı yüksektir fakat şeker oranı da bulunmaktadır.  Bir öğünde en fazla 1-2 dilim karpuz yemeniz yeterli olacaktır. Daha fazla yenilen karpuz kilo artışına sebep olur.
Sıvı tüketimine gelince; yazın kafein içerikli içeceklerden uzak durulması gerekir çünkü vücudumuzdan daha fazla sıvı atımına sebep olur. Günlük su tüketimi 12 bardağın altında olmaması gerekir. Yine yazın kızartmalar yerine haşlanmış sebzeler tüketebilirsiniz. Tuz tüketimini mümkün oldukça aza indirin çünkü tuz vücutta su tutar ve ödem oluşumuna neden olur. İçecek olarak sizi serinletecek en güzel içeceklerden biri maden suyudur.  Terle birlikte vücutta eksilen minerallerin tekrar depolanması için maden suyunu ayranla birlikte tüketebilirsiniz.

SONBAHAR
Kışa hazırlık mevsimi olan sonbaharda vücudu soğuklara hazırlamak  gerekir. Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artıyor. İşte bu nedenle sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için beslenme düzenini tekrar gözden geçirmek gerekir. Bol balık, meyve sebze ve size enerji veren yiyecekler tüketin. Her gün mutlaka 1 avuç kuruyemiş tüketmenizde fayda vardır. Bağışıklığı güçlendirmek önemli; nedenle mutlaka D vitamini ve Kalsiyum kaynaklarımıza özen göstermek ve bunların vücutta kalmasını sağlayabilmek için de 15-20 dk da olsa güneş ışığından faydalanmak lazım. Kalsiyum kaynakları; süt ve süt ürünleri, peynir, sebzeler ve pekmez. Ayrıca karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta, kuşburnu, maydanoz, sivri biber, turunçgiller, karnabahar, kara lahana, deniz ürünleri, bulgur, süt ve kuru baklagiller size enerji vereceği gibi hastalıklara karşı da direncinizi artıracaktır.

KIŞ
Kış mevsimi ile soğuyan havalar beraberinde hastalıkları da getiriyor. Salgın hastalıkların özellikle de gribin artması ile birlikte vücut direncinde azalma görülür. Bu mevsimde C vitamini içeren besinlerin daha fazla tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte A,D ve E vitaminlerine de vücudumuzun daha fazla ihtiyacı olduğunu unutmayalım.
Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz  gibi sebzelerin yanısıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt, gibi meyvelerinde beslenmemiz açısından önemli olduğunu unutmayalım. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeteri kadar tüketilmesi bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecektir.
Süt ve sütten yapılan yiyecekler ile kalsiyum açısından zengin yoğurt ve peynir grubundaki besinlerin yetişkinler tarafından günde en az 2 porsiyon, çocuklar, hamileler ve yaşlılar için ise 3-4 porsiyon kadar tüketilmesi gerekir.
Havaların soğuk olması ve susamanın az olması nedeniyle ihtiyacı hissedilmeyen su tüketimine her mevsim önem verilmeli ve günlük sıvı alımında bireysel ihtiyaçlar çerçevesinde 2-3 litreye ulaşmak hedeflenmelidir. Soğuk kış günlerinde siyah çay, ıhlamur, kuşburnu, yeşil çay, rezene, melisa, papatya, ısırgan otu gibi C vitamini yönünden zengin, rahatlatıcı özelliği olan çayları tercih etmek bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin yanında sıvı alımını da destekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder